Batat jest bardzo wdzięcznym warzywem - właściwie wszystko, czego potrzebuje, żeby przynieść rozkosz podniebieniu, to odrobina tymianku i rozmarynu i 20 minut w piekarniku. Tym razem jednak postanowiłam podejść do niego z innej strony. Ugotowałam, przemieliłam i ulepiłam kluseczki. Wyszły pyszne i słodziutkie, ale żeby nie przesłodzić, podałam je na znacznie bardziej wytrawnym szpinakowym musie. Okazało się to bardzo dobrym połączeniem - na tyle dobrym, że kluseczki w okamgnieniu znikły co do jednej :)
Kluseczki z batatów na szpinakowym musie |
Na kopytka:
4 średnie bataty
1 jajko
1 szklanka mąki kukurydzianej
mąka ryżowa do podsypania
olej do gotowania
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Na mus szpinakowy:
3 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
szczypta płatków chili
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kopytka:
1. Bataty gotuję w mundurkach na miękko, po czym obieram, przeciskam przez praskę i studzę.
2. Do ostudzonych batatów dodaję jajko, mąkę i gałkę muszkatołową. Wyrabiam masę. Jeśli będzie bardzo klejąca, można dodać jeszcze trochę mąki.
3. Dzielę ciasto na porcje mniej więcej wielkości pączka i na podsypanej mąką stolnicy formuję z każdej porcji wałek mniej więcej grubości kciuka. Kroję na 1-2 cm kawałki.
4. Zagotowuję osoloną wodę. Wlewam do niej nieco oleju. Wrzucam kopytka partiami. Po wrzuceniu mieszam drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia.
Mus:
1. Czosnek obieram, kroję w plasterki i podsmażam na złoto na oleju.
2. Dodaję szpinak. Smażę chwilę (do zwinięcia liści).
3. Dodaję jogurt i blenduję na mus.
Podaję kluseczki na gorącym musie. Posypuję siekanym szczypiorkiem i papryką.
Kluseczki z batatów na szpinakowym musie |
Można zamiast praski użyć blendera ?
OdpowiedzUsuńBataty po ugotowaniu są na tyle miękkie, że raczej nie powinno być z tym problemu :)
Usuń