25 listopada 2013

Papryka faszerowana

Kolejny przepis - baza. Znaczy to, że można go uznać jako inspirację, wziąć tę paprykę i napchać w nią, co się chce. A można też potraktować go dosłownie, co zresztą gorąco polecam, bo to jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie jadłam kiedykolwiek :)


W wersji wegańskiej oczywiście bez lazura.
Papryka faszerowana
Składniki

4 dorodne czerwone papryki o regularnym kształcie
2 szkl. ugotowanego na miękko ryżu (najlepiej jeszcze gorącego)
400 g pieczarek
2 cebule
200 g mieszanki kiełków stir fry (kielki soczewicy, ciecierzycy i fasoli Mung)
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki pokruszonego sera lazur turkusowego
sól do smaku

Wykonanie
*Wskazówka: dzięki wykonywaniu poszczególnych czynności w podanej tu kolejności nie muszę czekać, aż warzywa się usmażą, ponieważ zajmuje im to mniej więcej tyle czasu, co mi pokrojenie kolejnego składnika. W ten sposób wszystko idzie gładko i w oka mgnieniu.

1. Marchewki obieram, kroję w cienkie plasterki i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę, od czasu do czasu mieszając.
2. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Dorzucam na patelnię. Smażę bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
3. Czosnek obieram i kroję w bardzo cienkie plasterki. Dorzucam do smażących się warzyw.
4. Pieczarki myję, kroję w cienkie plasterki i wrzucam na patelnię. Dodaję kiełki, mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut.
5. Papryki myję, ścinam kapelusze i wycinam gniazda nasienne.
6. Łączę podduszone warzywa z ryżem. Dodaję zioła i przyprawy. Mieszam dokładnie.
7. Nakładam farsz do papryk. Na wierzch dodaję po łyżce pokruszonego lazura. Przykrywam paprykowymi kapeluszami (z ogonkami lub bez - jak kto woli).
8. Wkładam papryki do wrzątku, tak żeby woda nie dostała się do farszu (układam je na "stojąco" w garnku na tyle małym, żeby ściśle do siebie przylegały - dzięki temu nie poprzewracają się w trakcie gotowania).
9. Gotuję papryki przez około 5 minut. Dzięki temu papryka będzie nadal soczysta i chrupiąca.

Podaję z sosem pomidorowym, pieczarkowym, czy jakim tylko. Albo i bez :)

Sałatka z roszponki z awokado i z gruszką

Roszponka jest wdzięczną bazą do sałatek, ponieważ jej delikatny smak nadaje się jako tło do wszelkiego rodzaju dodatków (w odróżnieniu od rukoli, która ma dominujący smak). A poza tym jest ładna :). I można z niej stworzyć między innymi taką sałatkę:


Sałatka z roszponki z awokado i z gruszką

Składniki

300 g roszponki
2 pomidory
1,5 awokado
1/2 ogórka szklarniowego albo 1 duży ogórek gruntowy
1 duża średnio dojrzała gruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka mięty (suszonej albo lepiej - świeżych posiekanych liści)
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Roszponkę myję i zostawiam do wyschnięcia.
2. Ogórek, pomidory i awokado kroję w półplasterki (ogórek bez obierania, pomidory jak kto lubi - ja osobiście nie obieram).
3. Gruszkę kroję w kostkę.
4. Dodaję gruszkę i warzywa do roszponki.
5. Mieszam oliwę, ocet, miętę, cukier, sól i pieprz z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodaję do warzyw i dokładnie mieszam.

Podaję jako dodatek do dania głównego albo z gorącą bagietką czosnkową.

Dip jogurtowo-pomidorowy

Jednym z kulinarnych samograjów u mnie w domu są warzywa - dowolne - ugotowane (najlepiej na parze) lub podduszone z dodatkiem ulubionych ziół, podawane później na gorąco, ale za to z zimnym sosem. Ostatnio miałam wenę i zaimprowizowałam kolejną wariację na temat sosu jogurtowego - raczej na stałe wejdzie do naszego domowego menu. Nadaje się nie tylko do gotowanych warzyw, ale i do surowych (np. słupków z selera naciowego, marchewki i ogórków).


Dip jogurtowo-pomidorowy
Składniki

100 ml jogurtu
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka twarożku czosnkowego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta kardamonu

Wykonanie (uwaga, to będzie długi i skomplikowany proces!)

1. Wszystkie składniki mieszam w blenderze na jednolitą masę.

:)

Makaron z blanszowaną cukinią

Makaron z cukinią to jedno z dań, które najczęściej pojawiają się na moim stole. W różnych wariantach, bo oprócz dwóch tytułowych składników można dodać wszystko, na co ma się akurat ochotę, żeby danie lekko podrasować. Jego głównym atutem jest blanszowana cukinia. Dzięki takiej formie obróbki jest chrupiąca i soczysta, ale ma już intensywny cukiniowy smak.

Tym razem przedstawiam wersję bliską podstawowej.

Makaron z blanszowaną cukinią
Składniki

200 g makaronu pełnoziarnistego
1 średnia cukinia
garść pestek dyni
1 łyżeczka ziół prowansalskich
kilka ziarenek różowego pieprzu
po łyżce pokrojonej w kostki mozzarelli (wersja łagodna) lub sera typu feta (wersja ostrzejsza) na każdą porcję
sól do smaku

Wykonanie

1. Prażę pestki dyni.
2. Makaron gotuję al dente.
3. Cukinię myję, kroję w plasterki, zanurzam we wrzątku na minutę i przelewam lodowatą wodą.
4. Dodaję do makaronu cukinię, pestki dyni i zioła. Solę.
5. Na talerzu posypuję serem i różowym pieprzem.

Na dzień lenia - Vege-pizza z awokado

Są takie dni, kiedy ma się ochotę po prostu na fast food - co jednak wcale nie musi być jednoznaczne z shit food. Vegeburgery - czemu nie, ale kto by smażył te falafle. Hot dogi z parówek sojowych? Tak, ale nie wszędzie można dostać takie parówki. Za to prawie wszędzie w sprzedaży są spody do pizzy (bo przecież dzień lenia to nie jest dobry dzień na to, żeby robić ciasto samodzielnie). I jest rozwiązanie.


Vege-pizza z awokado
Składniki

Spód do pizzy
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
8 pieczarek
1 duża cebula
1 duża kula mozzarelli
1 awokado

Wykonanie


1. Koncentrat pomidorowy mieszam z ziołami, przyprawami, olejem i 2 łyżkami wody. Tak zrobionym sosem smaruję spód do pizzy.
2. Na wierzchu układam pokrojone w plasterki pieczarki i półtalarki cebuli.
3. Przykrywam wszystko pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellą, a na wierzch kładę plasterki awokado.
4. Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni.

9 listopada 2013

Leczo z bakłażana

Dziś powstał obiad z cyklu: zobaczę, co mam w lodówce i pomyślę, co się da z tego zrobić. Okazało się, że mam dość sporo i ostatecznie stanęło na tym, że stworzę z tego wariację na temat leczo - lekkie ale i rozgrzewające danie. W sam raz na dzisiejszą ponurą aurę.


Leczo z bakłażana
Składniki

1 bakłażan
6 białych papryk
1 marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
szczypta lawendy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Marchewkę myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam na dużą patelnię na rozgrzany olej.
2. Cebulę kroję w półtalarki a czosnek w cienkie plasterki i dorzucam do marchewki. Smażę 2-3 minuty, po czym dolewam około 100 ml wody i duszę dalej na małym ogniu pod przykryciem.
3. Paprykę myję, wycinam gniazda nasienne i kroję na spore kawałki. Dorzucam na patelnię i duszę 10 minut.
4. Bakłażana przekrawam na pół i kroję na słupki o szerokości 1-2 cm. Dodaję do pozostałych warzyw i duszę jeszcze 5 minut.
5. Dodaję pomidory z puszki i przyprawy. Po około 10 minutach danie jest gotowe.

Podaję z brązowym ryżem z prażonymi pestkami dyni (przepis tutaj: http://simplyvege.blogspot.com/2013/11/dodatek-do-dan-ryz-nieco-inaczej.html)

Dodatek do dań - ryż nieco inaczej

To, co zamieszczam tym razem, to nie przepis w dosłownym rozumieniu tego słowa. Po prostu dzielę się pomysłem na to, jak zwykły ryż uczynić nieco mniej zwykłym. Dla mnie taki dodatek może spokojnie konkurować z daniem głównym o miano najpyszniejszego kąska.

Cały sekret polega na tym, że gotuję ryż brązowy al dente i dodaję do niego garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni. Et voilà!

Niby nic, a uszy się trzęsą :)
Ryż z pestkami dyni

Bataty pieczone

Z batatem zaprzyjaźniłam się stosunkowo niedawno, ale czuję, że będzie to przyjaźń na lata. To bajecznie słodkie warzywo pojawia się na moim stole w różnych postaciach. Najprostszą z możliwych przedstawiam poniżej.


Pieczone bataty
Składniki

4 bataty
1 łyżeczka rozmarynu lub tymianku
Opcjonalnie odrobina oleju

Wykonanie

1. Bataty myję (nie obieram) i kroję na plastry o grubości około 1 cm.
2. Układam na papierze do pieczenia i posypuję ziołami (można też skropić olejem, ale ja tego nie robię; moim zdaniem soczysty batat świetnie sobie radzi i bez tego).
3. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Bataty można podawać na przykład z sosem fenkułowo-musztardowym (przepis tutaj: http://simplyvege.blogspot.com/2013/11/sos-fenkuowo-musztardowy.html)

Sos fenkułowo-musztardowy

Fenkuł jest raczej niedocenianym warzywem. A szkoda, bo jego słodki smak i anyżowy aromat może nadać nawet tradycyjnym daniom nieco inny charakter. Ja tym razem postanowiłam jego słodycz skomponować z ostrym smakiem musztardy.


Sos fenkułowo-musztardowy
Składniki

1 fenkuł (biała część)
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
1 płaska łyżka mąki
2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 litra mleka
200 ml wody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Fenkuł myję i kroję w paseczki. Wrzucam na rozgrzany olej kokosowy i podsmażam aż zmięknie i delikatnie się przyrumieni.
2. Wlewam do kubka 100 ml mleka i dokładnie mieszam je z mąką, żeby nie było kluseczek. Wlewam do fenkułu i dokładnie mieszam.
3. Dodaję resztę mleka i wodę i podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, często mieszając.
4. Dodaję musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Gotuję jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Soczewica z cukinią

Kolejny przepis z cyklu: moja fantazja na temat Indii.

Soczewica jest bardzo łatwym w obsłudze strączkiem. Nie trzeba jej moczyć. Wystarczy zalać wodą i ugotować, co nie trwa długo, ponieważ soczewica błyskawicznie robi się miękka. Warto mieć ją pod ręką, bo ze względu na jej delikatny, nienarzucający się smak, może stanowić doskonałą bazę do dania z jakimikolwiek warzywami. Odpowiednio doprawiona potrafi wywołać efekt wow - przy minimalnym nakładzie wysiłku i czasu.

Tym razem połączyłam ją z cukinią.


Soczewica z cukinią
Składniki

350 g czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki garam masali
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Przyprawy podsmażam przez kilkadziesiąt sekund na rozgrzanym oleju.
2. Dorzucam do nich soczewicę i zalewam 600 ml wody.
3. Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
4. Cukinię myję i kroję w spore kawałki.
5. Dodaję cukinię do soczewicy, mieszam i gotuję jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewam wody.
6. Dodaję jogurt naturalny, sól i pieprz. I gotowe :)

Ziemniaczano-porowa zupa krem

Dziś dla odmiany zupa, którą wyczarowała moja Druga Połowa. Delikatne kremowe pyszności.

Ziemniaczano-porowa zupa krem
Składniki

5 ziemniaków
3 pory (tylko biała część)
1 cebula
300 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Do przyozdobienia:
1 cebula
1 łyżka oleju lub masła
pieprz różowy

Wykonanie

1. Kroję pora i cebulę i wrzucam do garnka na rozgrzany olej. Duszę 10-15 minut, aż będą miękkie.
2. Dodaję bulion, przyprawy i pokrojone na drobne kawałki ziemniaki. Gotuję razem, aż ziemniaki będą miękkie.
3. Miksuję zupę w blenderze.
4. Dodaję mleko i jogurt naturalny.
5. Kroję cebulę w piórka i podsmażam aż się przyrumieni.
6. Rozlewam zupę do miseczek i przyozdabiam podsmażoną cebulą i różowym pieprzem.

5 listopada 2013

Guacamole - wariacja na temat

Gdyby mój jadłospis miał się z jakiegoś powodu ograniczyć na resztę mojego życia do kilku produktów, awokado byłoby niewątpliwie jednym z nich. Pyszne, zdrowe i kipiące przeciwutleniaczami (znaczy się odmładzające, co nie?), uwodzi mnie jako dodatek do sałatek, kanapek, baza do przekąsek albo dipów. Dziś jedna z wariacji na temat guacamole.


Guacamole - wariacja na temat

Składniki


2 dojrzałe (miękkie) awokado
1 mała cebula
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej mięty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Awokado obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
2. Bardzo drobno kroję cebulę.
3. Miksuję awokado w blenderze wraz z pozostałymi składnikami (oprócz cebuli) do uzyskania gładkiej masy.
4. Przekładam do miseczki i mieszam z cebulą.
5. Podaję jako dodatek do sałatek, kanapek lub przekąsek (na przykład warzyw pokrojonych w słupki).

Wszelkie przekąski z awokado najlepiej przygotowywać w niewielkich ilościach - takich do zjedzenia na już, ponieważ nawet przechowywane w lodówce szybko brązowieją. Można ten proces lekko zahamować, wkładając do takiego dajmy na to dipu pestkę od awokado i przykrywając folią spożywczą, ale to też nie pomoże na długo. Dlatego najlepiej od razu konsumować.

Ciastka kruche ze śliwką i lazurem (również w wersji bezglutenowej)

W przepisie na ciasto na tartę (http://simplyvege.blogspot.com/2013/11/ciasto-na-tarte.html) wspominałam, że z podanych składników wychodzą dwie porcje ciasta. Tak się jednak składa, że moja blaszka do tarty jest nieco większa niż standardowa, więc mi wychodzi około 1,5 porcji. Dlatego zamiast zamrozić to, co mi zostaje po wyłożeniu blaszki, robię na przykład takie oto ciastka:


Ciastka ze śliwkami i lazurem
Składniki
(na 10 ciastek)

10 kółek wyciętych z surowego ciasta przygotowanego według któregoś z poniższych przepisów: 
Z mąki pszennej: ciasto na tartę
Bezglutenowe: bezglutenowe ciasto na tartę

4 śliwki (węgierki lub japońskie)
5 orzechów włoskich
70 g sera lazur błękitny
sól do smaku

Wykonanie

1. Każdą śliwkę kroję na 6 kawałków.
2. Rozdrabniam ser.
3. Układam na wyciętych ciastkach cząstki śliwek (2-3 cząstki na ciastko), tak aby tworzyły "koszyczek" na ser. Dzięki temu nie będzie się on zanadto rozlewał podczas pieczenia.
4. Do środka każdego "koszyczka" wsypuję pokruszony ser. Na wierzch kładę ćwiartki orzechów. Delikatnie solę.
5. Piekę 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta rozmarynowa z cukinią i pomidorami (również w wersji bezglutenowej)

Dziś tarta w kolejnej odsłonie - tyleż prosta, co smaczna.

Tarta z cukinią
Skladniki

Spód tradycyjny według tego przepisu: ciasto na tartę
lub spód bezglutenowy według tego przepisu: bezglutenowe ciasto na tartę

Farsz:
1 średnia cukinia
200 g pomidorków koktailowych

Sos:
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka mascarpone
2 łyżki tartego sera żółtego
1 łyżeczka czarnego sezamu
2 łyżeczki rozmarynu
sól do smaku

Wykonanie

1. Cukinię kroję w plasterki i układam je na podpieczonym spodzie do tarty. Najlepiej układać je wkoło, zaczynając od brzegu tarty i kierując się ku środkowi.
2. Pomidory przekrawam na pół i układam na cukinii (miąższem do góry).
3. Wszystkie składniki na sos wrzucam do blendera i dokładnie miksuję.
4. Zalewam farsz sosem i wkładam na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni.

Ciasto na tartę

Tarta to niemal samograj. Słodka czy wytrawna - można do niej wpakować dowolny farsz, w zasadzie ze wszystkiego, co mamy pod ręką. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia. Jak się ma dzień lenia, to można tartę zrobić na spodzie z ciasta francuskiego. Ale można też przy niewielkim wysiłku zrobić kruchy spód - klasyczny i uniwersalny albo z dowolnymi dodatkami.

Kitchen hack # 1 - ciasto na tartę

Ciasto na tartę doskonale nadaje się do mrożenia, można więc od razu przygotować dwie porcję i jedną zamrozić sobie "na zaś". Z podanych w tym przepisie składników wychodzą właśnie dwie standardowe blaszki.

Ciasto na tartę
Składniki

500 g mąki pszennej
250 g masła z lodówki (w wersji wegańskiej: margaryna do pieczenia)
2 łyżki oleju
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli

Do tarty wytrawnej można dodać ulubione zioła lub przyprawy. Ja w tym wypadku dodałam:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka rozmarynu

Wykonanie

1. Wrzucam do malaksera (z nakładką do mieszania ciast) mąkę, olej, wodę, sól, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Dodaję pokrojone w kostki zimne masło.
2. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Można też zagnieść ciasto w dłoniach, ale trzeba robić to dość sprawnie, żeby masło nie zaczęło się roztapiać pod wpływem temperatury.
3. Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez co najmniej pół godziny (a można nawet zostawić na noc).
4. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowuję ciasto na dość cienki placek i wykładam nim blaszkę do tarty.
5. Nakłuwam ciasto widelcem i piekę w temperaturze 200 stopni - 15 minut, jeśli tarta z nadzieniem ma być jeszcze zapieczona lub około 25 minut (do zarumienienia ciasta), jeśli ma być nadziewana na zimno. Po przestudzeniu tarta jest gotowa do nadziewania.